Cine s-ar aştepta ca atunci când pleacă într-o vacanţă – cu gândul la mare, soare, relaxare – să se trezească arestat, deportat sau condamnat la muncă silnică în închisoare, şi toate astea dintr-un motiv… stupid. Aşa cum sunt toate legile de mai jos. Să călătorim un pic, zic.

Începem cu Danemarca, pentru ca legea din 1966 conform căreia e interzisă tatuarea mâinilor, a gâtului şi a capului pe pământ danez e una dintre cele mai absurde.

Nici Georgia nu e mai prejos. Aici nu este permis să te tatuezi la mai puţin de un centimetru distanţă de orbita ochiului, deci poţi să-ţi iei adio de la make-up-ul permanent şi să te întorci la metodele clasice.

Cele mai multe legi împotriva tatuajelor au la bază, aşa cum era de aşteptat, motive religioase. În Tailanda, guvernul priveşte tatuajele ca fiind nepotrivite şi care arată dispreţ faţă de religiile native, iar în Iran, asociază practicarea tatuajelor cu adorarea diavolului.

În Dubai îţi poţi face tatuaje, dar este complet ilegal să le afişezi în public. Şi-acum, vă-ntreb pe voi: la ce bun să ai un tatuaj daca îl vezi doar tu?

O altă lege cel puţin hilară a fost stabilită în 2017 în Turcia de către corpul religios superior. Conform acesteia, toţi musulmanii care prezentau însemne să facă penitenţă sau, în caz contrar, tatuajele să le fie îndepărtate în mod chirurgical. Nebunie!

Şi în Malaezia instituţia religioasă îşi spune cuvântul. Ei consideră că dacă te tatuezi înseamnă că vrei să schimbi înfăţişarea cu care te-a lăsat Dumnezeu pe Pământ, acesta fiind un păcat îngrozitor.

Deşi în Sri Lanka se nutresc sentimente religioase puternice, guvernul este sensibil când vine vorba de expunerea tatuajelor cu temă budistă, în special în rândul expaţilor sau turiştilor şi nu de puţine ori s-a lăsat cu arestări.

Dar să lăsăm religia şi să trecem la politică. Extremistă, căci altfel nu avea ce căuta pe pagina asta. Japonia interzice tatuajele cu conotaţii negative. Oficialii se opun cu înverşunare expunerii tatuajelor care pot fi percepute ca şocante sau ofensive. Un studiu al guvernului japonez arată că aproximativ 56% dintre hoteluri şi baruri interzic accesul persoanelor tatuate.

Puţine tatuaje sunt permise în Coreea de Nord. Dacă tatuajul tău nu glorifică liderii familiei Kim sau nu sunt însemne politice aprobate, rişti să fii deportat sau condamnat la muncă silnică în închisoare. Pentru că – nu-i aşa? – totul pentru stat.

În Germania, Franţa şi Slovacia sunt interzise tatuajele care simbolizează sau glorifică cultura nazistă. Expunerea lor poate duce la arest sau deportare.

Următoarea oprire este în Iowa, U.S, unde nu te poţi tatua dacă nu ai 18 ani. Dar ghici ce, căsătoria îţi deschide o portiţă. Deci dacă vrei musai să îţi tatuezi copilul, mai întâi trebuie să-l căsătoreşti. Aceeaşi limită de 18 ani există şi în Finlanda, dar şi aici avem o portiţă. Tot ce ai nevoie pentru a te tatua este un permis, problema este că nu se ştie sigur cum îl poţi obţine, haha.

Deşi tatuajele nu sunt altceva decât redarea vizuală a sinelui, se pare că încă avem probleme la capitolul „liberă exprimare”. Dar cred totuşi că lucrurile capătă încet încet o notă optimistă şi până să se domolească diverse îngrădiri ale libertăţii personale, hai să fim cu băgare de seamă pe unde ajungem şi cât de dezinvoltă ne este apariţia.

Va pup şi vă iubesc,

DJ Wanda

Leave a Reply